První setkání studijní komunity Finch

První setkání naši studijní komunity se vydařilo! ????

Sešli jsem ve Stromovce ???? na pikniku v neděli odpoledne. Je to součást mého konceptu “angličtina jako služba” #anglictinajakosluzba, ve kterém, kromě individuálního doprovázení klientek a klientů ????‍????????‍????, se pravidelně propojujeme v neformálním přátelském prostředí a mluvíme anglicky.

Na včerejším studijním setkání nás bylo 13! Bylo to úžasně pestré. Věky od 13 do 66 let, jazykové úrovně A2 až C1 (tedy falešní začátečníci až pokročilí), a různé profese ????‍???? – architektka, účetní, chemik, odborník na retail design a 3D modelování, dvě bankéřky, studentka filmové školy… ????

V jednom z cvičení jsme zkusili tyto otázky ve dvojících:
➡ What’s your favourite pastime?
➡ What do you do?
➡ Where will you spend your holiday this summer?

???? U třetí otázky nám jedná z účastnic připomněla, že pro jistou budoucnost používáme strukturu “I’m going to”, např. “I’m going to spend my holiday in Rakovník.” Pro méně jistou budoucnost preferujeme “will”, často uvedeno “Maybe” nebo “I think”, např. “I think I will go on a bicycle trip.” Pod vlivem češtiny máme sklon používat “I’m planning to…”, ale nezní to úplně přirozeně.
 
V pozvánce na tuto akci jsem poprosil studentky a studenty, abychom během setkání pečovali nejen o sebe navzájem, ale i o další lidí a svět kolem nás ????, jinými slovy, aby naše akce měla co nejmenší ekologickou stopu. Podařilo se!

Osm z nás přijelo na kole ????‍♂️ nebo na Rekole, několik přijelo příměstským vlakem či MHD ????, a vůbec nikdo nepřijel autem. Pili jsme mošty, vychlazenou vodu bez obalu, #zerowaste, a plzeňské pivo ???? natočené do džbánu v Lokálu nad Stromovkou. Jako kelímky jsme použili skvělou party sadu od brněnské firmy NICKNACK s.r.o.
 
Těším se na příště. Možná dorazíte taky? ????